Prima pagină   |    Harta site-ului   |    Contacte

     Română      English
Prima pagină  »  Multimedia  »  Presa
Presa
Orchestra Națională de Cameră la Festivalul ”GEORGE ENESCU - 2015”
Publicat: 23.09.2015   

Frații noștri cei strașnici: Orchestra de cameră a Republicii Moldova
 
13 Septembrie 2015

http://adevarul.ro/news/festivalul-george-enescu/fratii-cei-strasnici-or...

 

Octuorul op.7 în Do Major de George Enescu. Sunt aproape 40 de minute în care uit de tot şi de toate, alături de publicul din sala Mică a Palatului. Renunţ la pix şi la carneţel devenite dintr-odată obiecte futile, instrumentar de prisos pentru nesemnificative detalii.

E una dintre cele mai bune variante cu orchestră de cameră a Octuorului pe care am ascultat-o vreodată live. Ştiu ce spun şi am încă proaspătă în minte interpretarea de referinţă a lui Gidon Kremer şi a Kremeratei Baltica, din ediţia 2011 a Festivalului. Sau varianta ieşeană în opt, cu cvartetele Voces şi Ad Libitum, interpretare de referinţă din concertul dat la aniversarea a 35 de ani a formaţiei conduse de Bujor Prelipcean. Cristian Florea şi Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova au reuşit o înlănţuire sonoră compactă, rotundă şi magistrală a acestei capodopere enesciene fără egal, scrisă la doar 19 ani.
 

Eleganţă stilistică, superba dinamică a transformismului tematic din stufoasa parte I, expresiva claritate motivică în aglomerarea fugato a părţii a doua şi o nespus de frumoasă parte a treia. Lirismul dureros al acestei mişcări lente emoţionează şi mă trezesc iar gîndindu-mă la ce inimi mari şi încăpătoare pot să aibă minunaţii muzicieni români de peste de Prut, dincolo de tehnică şi versatilitate interpretativă. Finalul cu vasta recapitulare tematică în ţesătură contrapunctică e unul admirabil, care pune încă o dată în valoare, dacă mai era nevoie, nivelul interpretativ, sensul frazei şi o coerentă viziune estetică la care Cristian Florea şi  orchestra  de cameră din Chişinău ne-au făcut părtaşi pentru istorie, într-o dimineaţă de toamnă devenită şi ea de-acum istorie. Mă bucur că Radio România Muzical a înregistrat acest concert. Dacă va fi pus vreodată pe disc, o să vi-l recomand cu înverşunare. Pentru că, fraţi români, da, îmi pare rău că l-aţi pierdut. A fost straşnic !  
 

 

Descarcă documente ataşate
pdf, 446 KBPresa

Publicat: 09.11.2018   
Сорок лет назад в Кишиневе открылся Органный зал.
Publicat: 16.03.2018   
«Когда он играет на гитаре, сам становится музыкой»
Publicat: 11.09.2013   
Interviu Larisa ZUBCU


Arhiva Spectacole

INAUGURAREA EDIȚIEI A XIII-A A CONCURSULUI ”ANTONINA LUCINSCHI”
luni, 23 septembrie 2019
Ora: 10:00
INAUGURAREA STAGIUNII 2019-2020
miercuri, 25 septembrie 2019
Ora: 18:30
CONCERT DE GALĂ
joi, 26 septembrie 2019
Ora: 17:00
SERATĂ ITALIANĂ
luni, 30 septembrie 2019
Ora: 18:30

 


 

 

 

 

 

PARTENERI

 © 2019 Sala cu Orgă - Centrul Naţional al Muzicii de Cameră din Chişinau, Moldova   |   Site elaborat de Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS