ORCHESTRA NAŢIONALĂ DE CAMERĂ A REPUBLICII MOLDOVA
își desfășoară activitatea în cadrul Sălii cu Orgă, instituție сoncertistică națională din Chișinău și este cunoscută în lume graţie numeroaselor turnee artistice pe care le-a întreprins în Spania, Franţa, Italia, Germania, Elveţia, Rusia, Ucraina, România, Turcia, Israel, SUA, Iordania, dar și pentru înalta măiestrie interpretativă şi repertoriul ei vast, executat în corespundere cu cerinţele epocii și stilului lucrărilor muzicale.
Orchestra Naţională de Cameră a fost fondată în primăvara anului 1988 la iniţiativa dirijorului Alfred GHERŞFELD (actualmente stabilit în SUA). La ora actuală prim-dirijor al orchestrei este maestrul Cristian FLOREA.
Orchestra Naţională de Cameră a evoluat cu numeroşi dirijori şi solişti invitaţi, printre care violoniștii G.CROITORU, A.TOMESCU, L.PRUNARU (România), E.SÂRBU (România - Marea Britanie), M.IAŞVILI (Georgia - Rusia), L.ISAKADZE (Georgia - Germania), A.MUSAHODJAEVA (Kazahstan), O.KRYSA (SUA), violonceliștii A.RUDIN, A.KNYAZEV, N.GUTMAN (Rusia), St.POPOV (Marea Britanie), M.DROBINSKY (Franța), A.IONIȚĂ (România), L.BURUIANĂ (România - Franța), pianiștii D.GRIGORE, H.MIHAIL (România), D.CIOCÂRLIE (România - Franța), T.DOMANOWSKI (Polonia), A.PALEY (SUA), M.DALBERTO, L.FAVRE-KAHN, J-B.POMMIER, J-L.ANDRE (Franţa), Dang Thai SON (Vietnam -Canada), K.LIVSCHITZ (Germania), G.KATSARAVA (Georgia - Franța), E.MIHAILOV, V.SVERDLOV-ASHKENAZY (Rusia), flautiștii Iu.ŞUTKO (Ucraina), G.NOVA (Italia), organiștii A.CHOROSINSKI (Polonia), M.EISENBERG (Germania), trompetistul O.SAUTER (Germania), clarinetistul E.OTTENSAMER (Austria), dirijorii P.STRUB (Germania), M.KATZ (Franța), celebrul dirijor G.VARGA (Elveția), violonistul și dirijorul V.SPIVAKOV (Rusia), care a apreciat înaltul profesionalism al formaţiei.
Printre perfomanţele Orchestrei Naţionale de Cameră se înscrie şi înregistrarea CD-ului în colaborare cu trompetistul francez Bernard SOUSTROT, lansarea căruia a avut loc la Teatrul Montansier de Versailles. De asemenea, în 2013, la concertul De Ziua Națională a României a fost lansat CD-ul ”George Enescu et Béla Bartók”, realizat de Orchestra Națională de Cameră sub bagheta maestrului Cristian Florea, împreună cu reputata violoncelistă română, stabilită în Franța, Laura Buruiană.
Fiind incluşi în componenţa Orchestrei Simfonice Europene, fondată de Cristian FLOREA, muzicienii din Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova au avut onoarea de a acompania pe diverse scene din Europa somităţi din lumea muzicii, printre care tenorii P.DOMINGO şi J.CARRERAS, mezzo-soprana T.BERGANZA etc.
Repertoriul Orchestrei Naţionale de Cameră cuprinde toată muzica universală de cameră de la preclasici la contemporani, precum și opere în variantă de concert (Die Schauspieldirektor, Die Zauberflöte, La Clemenza di Tito de Mozart), creații vocal-simfonice (Die Jahreszeiten de Haydn, Matthäus-Passion, Johhannes-Passion, Weihnachts-Oratoriu, Hohe Messe in h-moll de Bach, Krönungsmesse de Mozart, Ungarische Krönungsmesse de Liszt, etc.).
La 4 septembrie 2011, Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova a evoluat cu mare succes pe scena Ateneului Român, în cadrul celei de-a XX-a ediții, jubiliare, a Festivalului Internațional "George Enescu". În același an, orchestra a prezentat tradiționalul Concert de Crăciun de la Muzeul Național Cotroceni din București. În septembrie 2015, formația, de asemenea, a fost participanta ediției a XXII-a a acestui prestigios festival cu două concerte - la București și Sibiu. În aceeași perioada, Orchestra Națională de Cameră a susținut un concert la Sala Radio din București. În 2021, formația a fost invitata celei de-a XXV-a ediții a Festivalului "George Enescu", iar pe 1 decembrie aceluiași an, Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova împreună cu Orchestra de Cameră Radio România, a susținut la Sala Radio din București un concert dedicat Zilei Naționale a României și Aniversării a 10-a de la înființarea Radio Chișinău.
COMPONENȚA ORCHESTREI NAȚIONALE DE CAMERĂ (2023):