Prima pagină   |    Harta site-ului   |    Contacte

     Română      English
Prima pagină  »  Evenimente  »  Festivaluri
Festivaluri
FESTIVALUL INTERNAȚIONAL ”J.S.BACH”, ediția X

23, 25, 27, 30 iunie 2021

Patru concerte extraordinare:

23.06 PASIUNILE DUPĂ CLAVIR

https://organhall.md/index.php?pag=calendar&rid=692&l=ro

25.06 RECITAL DE ORGĂ

https://organhall.md/index.php?pag=calendar&rid=697&l=ro

27.06 RECITAL DE CHITARĂ

https://organhall.md/index.php?pag=calendar&rid=754&l=ro

30.06 JOHANNES PASSION

https://organhall.md/index.php?pag=calendar&rid=691&l=ro

 

Festivalul Internațional ”J.S. Bach” împlinește 10 ani

În perioada 23-30 iunie, Sala cu Orgă și Fundația Culturală ”J.S.Bach” readuce în prim-planul evenimentelor culturale Festivalul Internațional de Muzică ”J.S. Bach”, ajuns la cea de-a X-a ediție.  Timp de un deceniu, festivalul aspiră să atragă un public cât mai larg spre magia și frumusețea muzicii lui Bach și a muzicii clasice în general. Programul aniversar al festivalului cuprinde 4 concerte, cu invitați valoroși din Belgia, Rusia, Spania, România și Republica Moldova.

Deschiderea festivalului va avea loc  în data de  23 iunie, cu programul ”Pasiunile după clavir”, concert prezentat de Orchestra Națională de Cameră, condusă  de  maestrul  Cristian  Florea (România-Germania), avându-l ca solist pe reputatul muzician belgian, de origine rusă  Vladimir Sverdlov-Ashkenazy. Invitatul festivalului este unul din cei mai solicitați pianiști de azi, fiind apreciat la nivel internațional pentru ”paleta sonoră incredibilă și virtuozitatea ce depășește limitele obișnuitului”. Pe lângă strălucita carieră de solist, artistul - reprezentant al faimoasei disnastii muzicale Ashkenazy, este unul din puținii pianiști importanți ai momentului care s-a dedicat cu succes și activității componistice. În program vor răsuna fragmente din fundamentala ”Arta fugii”, precum și două din îndrăgitele concerte pentru pian și orchestră de coarde de J.S. Bach.

Pe 25 iunie, festivalul va continua cu tradiționalul recital de orgă, „regele instrumentelor” punctând un rol decisiv în creația și viața lui Bach. Recitalul va fi oferit de reputatul organist rus , Alexander Fiseisky,  solist al Filamonicii din Moscova, șef al Catedrei de Orgă de la  Academia de Muzică ”Gnesin”. Alexander Fiseisky este un profund cunoscător și propagator al muzicii lui Bach. În  anul 2000, cu ocazia marcării a 250 de ani  de  la  moartea  marelui  compozitor,  organistul  a  prezentat în Germania o serie  unică de  concerte  în  care  a  interpretat  toată  creația  de  orgă a  lui  Bach.  La Düsseldorf , a fost protagonistul unui adevărat ”maraton de orgă”  aflându-se la instrument  19  ore  fără întrerupere. La Chișinău, muzicianul va prezenta un program integral Bach.

Pentru  27 iunie, agenda festivalului propune un recital de chitară susținut de o distinsă artistă din Spania - María  Esther Guzmán. Născută la Sevilla, chitarista este descendentă în a opta generație a unei vechi dinastii de muzicieni – ”los Guervós”. A debutat la frageda vârstă de 4 ani la  Teatrul  Lope  de  Vega din orașul natal,  la  unsprezece  ani  a  câștigat  Premiul  I  acordat  de  Radioteleviziunea  spaniolă  (RTVE),  iar  la  doisprezece  ani  i-a  cântat  marelui  chitarist  Andrés  Segovia,  care  i-a  apreciat  talentul și i-a îndrumat calea în muzică. Câștigătoare  a  6  premii  naționale  și  13  internaționale,  este  solicitată  la  numeroase  evenimente  culturale  din  Europa,  Asia  și  America,  unde  susține  cursuri  de  master-class,  recitaluri,  precum  și  concerte  cu  orchestre  simfonice  și  ansambluri  camerale. La Chișinău, María  Esther Guzmán va interpreta creații de Bach în transcripție proprie pentru chitară, percum și lucrări de  A. de Cabezon și M. Praetorius.

Festivalul va culmina în data de 30 iunie , tradițional, cu o lucrare monumentală – oratoriul ”Patimile după Ioan” (”Johannes Passion”) de J.S. Bach. În realizarea acestui grandios proiect vocal-simfonic vor fi antrenate toate forțele artistice ale Sălii cu Orgă – Orchestra Națională de Cameră,  Corul Național de Cameră, condus de Ilona Stepan, organista Anna Strezeva, iar în calitate de soliști vocali vor fi invitați: tenorul roman Tony Bardon de la Opera Magheară din Cluj-Napoca, soliștii de operă Anastasia Cușnir (soprano), Lilia Istratii (mezzo-soprano), Roman Ialcic (bas-bariton) și baritonul Andrei Otean. Dirijor – maestrul Cristian Florea.

Festivalul Internațional “J.S. Bach” este un proiect realizat cu suportul Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, în cadrul Programului de proiecte culturale desfășurate de organizațiile necomerciale.

Parteneri: Centrul Cultural German Akzente, Goethe-Institut București, Casa IMAGO, Kinezis-Vita - Centrul medical de reabilitare fizică, Compania NeoConstruct, Vinăria Purcari.

Începutul concertelor – la 19:00. Biletele la concertele din cadrul festivalului sunt puse în vânzare la casa de bilete a Sălii cu Orgă și online – pe iticket.md. Prețul variază între 80 și 200 lei.

 

 

 

 

Festivaluri

Accesări: 394

1 - 1 din 16


Arhiva Spectacole

CHOPIN ȘI PRIETENII
duminică, 25 februarie 2024
Ora 16:00
DESCHIDEREA FESTIVALULUI ”MĂRȚIȘOR - 2024”
sâmbătă, 02 martie 2024
Ora 18:00
RECITAL DE ORGĂ
luni, 04 martie 2024
Ora 18:00
Formația TRIGON
miercuri, 06 martie 2024

 


 

 

 

 

 

PARTENERI

 © 2024 IP Sala cu Orgă - Centru Naţional al Muzicii Academice, Chişinau, Moldova   |   Site elaborat de Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS