Prima pagină   |    Harta site-ului   |    Contacte

     Română      English
Prima pagină  »  Despre Noi  »  Istorie
Istorie

Istorie

Situată în unul din cele mai frumoase edificii din centrul oraşului, Sala cu Orgă din Chişinău este o instituţie cultural-artistică de prim rang. Activitatea sa are o importanţă de excepţie în viaţa spirituală a capitalei, iar, graţie anumitor acţiuni (festivaluri, concursuri etc.), impactul acestei activităţi depăşeşte cadrul naţional.

Misiunea de bază a instituţiei rezidă în organizarea stagiunilor concertistice prin care se urmăreşte promovarea valorilor muzicii clasice universale şi naţionale în interpretarea unor formații, instrumentişti, vocalişti de performanţă din ţară şi de peste hotare. În cadrul instituției activează Orchestra Naţională de Cameră,  prim-dirijor Cristian  FLOREA, Corul Național de Cameră condus de Ilona STEPAN, Cvartetul Național de Coarde condus de Cristian FLOREA, organista Anna STREZEVA, violoncelistul Ion JOSAN, strălucitul violonist Ilian GÂRNEŢ, talentatul flautist Ion NEGURĂ jr. La Sala cu Orgă se produc recitaluri instrumentale, vocale, concerte camerale, simfonice, vocal-simfonice, au loc serate tematice literar-muzicale, vernisaje de expoziții de artă plastică  și fotografie, serate de creaţie dedicate personalităţilor marcante (compozitori, interpreţi, poeţi, scriitori etc.)

Edificiul Sălii cu Orgă, monument de arhitectură luat sub ocrotirea statului, este de o frumuseţe aparte. Construit la sfârşitul secolului XIX - începutul secolului XX, sub conducerea inginerului Mihail CECHERU-CUŞ, edificiul se impune prin forme monumentale, executate preponderent în stil clasic, îmbinate cu unele elemente de artă romantică. Cupola şi grupurile sculpturale imprimă clădirii o expresivitate artistică aparte. Până în anul 1974, clădirea a găzduit Banca de Stat.

În deceniul şapte al secolului trecut, un grup de intelectuali în frunte cu Timofei GURTOVOI (1919-1981), prim-dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii, promovează ideea construirii unei noi săli de concerte în care ar fi instalată o orgă. Această idee a fost susţinută de conducerea de atunci a republicii, care decide să reconstruiască interiorul băncii, adaptându-l pentru concerte de muzică de cameră şi de orgă. Între anii 1975-1978 clădirea a fost reconstruită sub conducerea lui I.LEONCENCO, arhitectul principal al lucrărilor de reconstrucţie Sculptorul L.DUBINOVSCHI a realizat  portretele sculpturale ale marilor compozitori, printre care J.S.BACH, G.F.HÄNDEL, W.A.MOZART, L.BEETHOVEN, P.I.CEAIKOVSKI, G.ENESCU, instalate în sală şi în holuri. Toate lucrările s-au efectuat sub controlul personal şi cu susţinerea lui I.BODIUL, pe atunci prim-secretar al Comitetului Central al partidului. La aceste lucrări au fost antrenaţi şi specialişti invitaţi din alte regiuni: parchetul a fost executat de meşteri din Ucraina de Vest, ornamentele de pe tavan au fost efectuate de restauratori din Odesa, scaunele albe, capitonate cu stofă de catifea şi ornamentele au fost poleite de aurari din Sankt-Petersburg, restauratori ai palatelor regale din Petergof şi Ţarskoe Selo (s-au folosit circa 900 g de aur), candelabrele din cristal preţios, de Bohemia, au fost executate de meşteri din Cehia.

Orga, montată în această sală superbă, e construită la firma „Rieger-Kloss” din oraşul ceh Krnov, firmă cu tradiţii vechi, cunoscută de mai bine de un secol datorită instrumentelor sale, instalate în numeroase oraşe ale lumii. Orga din Chişinău este electromecanică, de dimensiuni medii, cuprinzând  circa  4000 tuburi cu dimensiunea de la 15 cm pâna la 5,5 m în 41 de registre. Ea a răsunat pentru prima dată la 15 septembrie1978 în concertul de inaugurare a Sălii cu Orgă din Chişinău, eveniment la care şi-au dat concursul organista Svetlana BODIUL, soprana Maria BIEŞU şi violoncelistul Ion JOSAN, Capela Corală Academică „DOINA”, condusă  de Veronica GARŞTEA.

Anume în această zi începe istoria activităţii Sălii cu Orgă din Chişinău, care devine în timp un adevărat templu al Euterpei. În cele 4 decenii pe scena ei au evoluat distinşi interpreţi şi  formații camerale din republicile ex-URSS, printre care orchestra „VIRTUOZII MOSCOVEI”, condusă de V.SPIVAKOV, Corul de Cameră din Moscova, condus de V.MININ, Ansamblul ”MADRIGAL”  al Filarmonicii din Moscova, Orchestra de Cameră de Stat a Rusiei, condusă de V.TRETIAKOV, Ansamblul de muzică veche „HORTUS MUSICUS” din Tallinn (Estonia), orchestrele de cameră din Ucraina, Belarus, Lituania, Letonia, Armenia, solişti, printre care Z.SOTKLAVA, D.HVOROSTOVSKI, A.DNIŞEV, E.OBRAZŢOVA, I.ARHIPOVA, Iu.BAŞMET, I.OISTRAH, E.VIRSALADZE, V.GORNOSTAEVA, V.KRAINEV, N.PETROV. Oaspeţi frecvenţi ai Sălii cu Orgă din Chişinău au fost organiştii E.LISIŢINA, O.IANCENKO, V.STAMBOLŢIAN, cel mai ataşat de orga din Chişinău fiind H.GRODBERG. Pe parcursul anilor aici au activat ca organişti permanenţi Svetlana BODIUL (stabilită actualmente la Malta), Olga BABAGIAN (stabilită în România) şi Marina ZAGORSCHI (stabilită în Germania). De la inaugurarea sălii până în prezent aici evoluează organista Ana STREZEVA.

În ultimii ani Sala cu Orgă din Chişinău găzduieşte numeroşi interpreţi şi formații artistice din străinătate: Franţa, Germania, Italia, Spania, România, Cehia, SUA, China, Canada, Cuba, Brazilia, Israel, Turcia, Elveţia, Coreea de Sud, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Marea Britanie... Strălucite au fost pe această scenă evoluările celebrilor interpreţi: ale pianiștilor N.PETROV, O.MAISENBERG, E.KUNZ, E.MIHAILOV, D.BORȘAN, V.MOROIANU, D.GRIGORE, violoniştilor M.IAŞVILI, L.ISAKADZE, O.KRYSA, A.MUSAHODJAEVA, G.CROITORU, A.TOMESCU, violonceliştilor N.GUTMAN, B.ANDRIANOV, A.NICULESCU, A.IONIȚĂ, L.BURUIANĂ, A.RUDIN, V.KNEAZEV, chitariştilor D.ILLARIONOV, R.HORNA, A.VINIŢKI, E.FINKELSHTEIN, M.RADIUKEVICI, S.RAK, precum și ale interpreților la instrumente aerofone, organiștilor și cântăreților de operă. Alături de formații și ansambluri camerale clasice aici cu mult succes concertează interpreți și formații de jazz, folclorice, netradiționale sau de instrumente de epocă.

Sala cu Orgă în fiecare an găzduiește diverse festivaluri, concursuri, expoziţii, printre cele mai importante manifestări culturale de acest gen fiind Festivalul Internaţional de Muzică „Mărţişor”, Festivalul Internaţional „J.S.Bach”, Festivalul Internaţional „Nopţile pianistice”, Zilele Muzicii Noi, Concursul Național ”A.Lucinschi”, alte concursuri naționale și internaţionale ale instrumentiştilor şi vocaliştilor, etc.

Printre spectatorii sălii sunt şi foarte mulţi turişti şi oaspeţi ai capitalei, care vin să viziteze acest monument de arhitectură şi să audieze orga din Chişinău. Conform statutului Sălii cu Orgă, Instituție Națională, pe scena ei evoluează preponderent laureaţi ai concursurilor internaţionale şi interpreţi cu titluri onorifice. În acelaşi timp, o deosebită atenţie se acordă tinerilor interpreţi, pentru promovarea cărora se organizează o serie de concerte cu genericul „Tinere talente”.

Sala cu Orgă din Chişinău este remarcată și grație acusticii perfecte, fapt ce permite să se realizeze diverse înregistrări, multe concerte desfăşurate în această sală fiind transmise în direct de către Compania Teleradio-Moldova şi de posturile de radio şi televiziune particulare. Instituția este dotată şi cu instrumente muzicale valoroase, printre care 3 clavecine,  pianele de concert „Yamaha”,  „Bechstein”, „Steinway”.

Ca instituţie concertistică, Sala cu Orgă din Chişinău dispune de o secţie artistică, dotată cu utilaj modern. În această secţie se produc panouri și afişe publicitare, se realizerază programe de sală care conţin informaţii despre interpreţi şi adnotări despre creaţiile intepretate în concert.

Pe parcursul anilor, conducătorii Sălii cu Orgă din diferite perioade - Mihail MURZAC, Ludmila TANMOŞAN, Igor BOLBOCEANU, Valeriu ȘEICAN, Valentin DONI, Mihail COREȚCHI, precum şi Larisa ZUBCU, actualul director au contribuit la prosperarea acestei instituţii culturale.

Majoritatea oaspeţilor din străinătate, care au avut ocazia să viziteze această instituţie de cultură sau să evolueze pe scena ei rămân încântaţi, susţinând că Sala cu Orgă din Chişinău este una dintre cele mai frumoase săli de concerte din Europa. Incontestabil, Sala cu Orgă din Chişinău este o veritabilă bijuterie şi constituie mândria poporului şi a ţării noastre.

 

Vezi Galeria Foto 



Prima pagină  »  Despre Noi  »  Istorie


Arhiva Spectacole

ANUL ANTON BRUCKNER
joi, 05 decembrie 2024
Ora 18:00
AMBASADA GERMANIEI INVITĂ LA UN CONCERT DE ADVENT
duminică, 08 decembrie 2024
Ora 18:00
ARMONII BAROCE DINTR-UN COLȚ FRUMOS AL ITALIEI
vineri, 13 decembrie 2024
Ora 18:00
TRIO PALLADIO
luni, 16 decembrie 2024
Ora 18:00

 


 

 

 

 

 

PARTENERI

 

 

 



© 2024 IP Sala cu Orgă - Centru Naţional al Muzicii Academice, Chişinau, Moldova   |   Site elaborat de Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS